Модні тенденції: патент на еко-посуд.

Одним з головних екологічних трендів 2019 року визнано відмову від поліетилену та популяризацію еко-посуду. Загальна увага науковців і всіх небайдужих людей спрямована на пошук адекватних альтернатив, які не поступаються зручністю та якістю, а також є безпечними для людини і довкілля. Проте розробити і впровадити такий еко-тренд – це один бік медалі. Інший – захистити свої винаходи і здобутки, і насамперед у правовому полі.

Популярності набирає новий еко-тренд – здатний до біологічного руйнування одноразовий посуд, наприклад з бамбукової фібри, пшеничної соломи, цукрової тростини або кукурудзяного крохмалю. До переваг біопосуду належать екологічна чистота його виробництва, доступність сировини, простота і швидкість утилізації. Такий посуд після використання легко перетворюється на добриво і повністю розкладається мікроорганізмами. Для прихильників безвідходного споживання пропонують їстівні варіанти: одноразовий посуд з висівок або пакувальну плівку з яблучного пюре.

Проте для комфортного виходу на ринок слід продумати правову охорону технічної розробки. Ефективність захищеної патентом розробки безсумнівно очевидна – власник патенту має право не тільки використовувати розробку на території певної країни, а також дозволяти або забороняти використання її іншими особами. Патент як інструмент правового захисту від недобросовісних конкурентів дає змогу впевнено зайняти нішу на ринку країни і розраховувати на стабільний прибуток без ризиків.

Розглянемо підходи до патентного захисту одноразового еко-посуду. Для початку слід визначити відмінність вашої розробки від відомих аналогів. Якщо відмінність полягає в новому оригінальному зовнішньому вигляді, наприклад, у художньому оформленні або формі, таку розробку доцільно захищати патентом на промисловий зразок. Якщо розробка має нові неочевидні технічні ознаки та поліпшені технічні властивості, доцільно одержати патент на винахід або на корисну модель.

Першочергово визначають суттєві ознаки розробки, які забезпечують її покращені технічні властивості. Це допоможе обрати об’єкт винаходу (корисної моделі) та коректно охарактеризувати особливості технічного рішення у формулі відповідно до вимог Правил складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель.

Для прикладу розглянемо патентну формулу UA 114342 С2, 25.05.2017, яка характеризує спосіб виготовлення формованих виробів, здатних до біологічного розкладання. Описаний у патенті UA 114342 і здатний до біологічного розкладання одноразовий еко-посуд характеризується підвищеною стійкістю до поглинання рідини та збільшеною жорсткістю. Поліпшені технічні властивості зумовлені процесом виготовлення, зокрема виконанням сукупності певних дій у певному порядку (створюють тиск водяної пари, закривають форму з матеріалом, піддають одночасній дії температури і тиску, скидають тиск форми перед її повним відкриттям) за певних умов (температура вище 120 ºС, тиск 1-10 МПа) з використанням певних речовин у певній кількості (сипкі пшеничні висівки у кількості 95-100 мас. %, суміш просочувальних речовин та/або смакових, ароматичних добавок, барвників та ін. у кількості до 5 мас. %, води не більше 14 мас. %); зазначені ознаки властиві об’єкту категорії «процес (спосіб)».

Отже, якщо покращення технічних властивостей еко-посуду забезпечується параметрами процесу його виготовлення, як, наприклад, у патенті UA 114342, то патентну формулу доцільно складати на об’єкт винаходу (корисної моделі) «процес (спосіб)».

Новий склад матеріалу, з якого виготовлено одноразовий посуд, також може забезпечувати поліпшення його технічних властивостей. Для прикладу розглянемо формулу патенту RU 2473578 C1, 27.01.2013, яка характеризує здатну до біологічного розкладання термопластичну композицію. Описаний у патенті RU 2473578 одноразовий еко-посуд характеризується підвищеною здатністю до біологічного розкладання в природних умовах та підвищеним показником водопоглинання. Покращені технічні властивості зумовлені складом полімерного матеріалу, з якого згаданий одноразовий посуд виготовлено, а саме: додаванням лігноцелюлозного наповнювача, вибираного з костри льону, лушпиння соняшника, лігносульфонату натрію, листя, соломи; вказані ознаки властиві об’єкту «продукт».

Отже, якщо покращення технічних властивостей еко-посуду забезпечується якісним та кількісним складом матеріалу, з якого його виготовлено, як, наприклад, у патенті RU 2473578, то патентну формулу доцільно складати на об’єкт винаходу (корисної моделі) «продукт».

Бувають і цікавіші випадки, коли на покращення технічних властивостей кінцевого продукту впливають одночасно і склад матеріалу, і спосіб його виготовлення.

Для прикладу розглянемо патент на винахід RU 2309652 С2, 10.11.2007, формула якого стосується об’єктів «одноразовий посуд» та «спосіб виготовлення одноразового посуду». Описаний у патенті RU 2309652 одноразовий еко-посуд характеризується підвищеною вологостійкістю, міцністю та гнучкістю, а також здатністю повністю розкладатися в умовах оточуючого середовища. Еко-посуд виготовлено з нового матеріалу з певним якісним та кількісним складом (залишки врожаю, кукурудзяне борошно, кора шовковиці, мох, суміш борошна із зернових культур), який забезпечує повітря- та вологостійкість, гнучкість, твердість та збереження форми посуду. Параметрами процесу його виготовлення (тонке подрібнення компонентів композиції, змішування, формування стисканням готової сумішітемпература 140-150 ºС, тиск 500-тонного гідравлічного пресу) забезпечують якісне формування посуду та його міцність.

У формулі патенту RU 2309652 об’єкт «одноразовий посуд», окрім властивих йому ознак (якісний та кількісний складу матеріалу), додатково охарактеризовано стадіями способу його одержання. Отже, включення до патентної формули додаткових невластивих ознак об’єкту припустимо, якщо такі ознаки впливають на покращення технічних властивостей заявленого об’єкту.

Замість висновку порадимо підходити творчо до складання формули винаходу (корисної моделі) і розкриємо секрет: навіть з Правил складання бувають винятки.

Катерина Вайсберг

Патентознавець "Дубинський і Ошарова"

 
 
Дивіться також