16 грудня 2019 року в приміщенні Верховної Ради України вперше з 2007 року відбулися Парламентські слухання з інтелектуальної власності - «Побудова ефективної системи охорони інтелектуальної власності в Україні». У слуханнях взяли участь експерти у сфері інтелектуальної власності, представники громадських інституцій, бізнесу, народні депутати, представники органів центральної виконавчої влади, профільних міністерств та відомств. До обговорення також долучилися представники Всесвітньої організації інтелектуальної власності та Європейського патентного відомства.

З трибуни Верховної Ради виступив один з найдосвідченіших представників сфери інтелектуальної власності України - керуючий партнер «Дубинський і Ошарова» Михайло Дубинський.

У своєму виступі він говорив про шляхи до вирішення проблем, що існують у системі охорони інтелектуальної власності, та реалізації реформи у цій системі.

Ключовими питаннями його промови були:

• створення Національного органу інтелектуальної власності як єдиного, потужного, професійного органу, який має об’єднувати в собі всі функції держави в сфері інтелектуальної власності;
  • завершення процесу створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності;
  • завершення прийняття Стратегії інтелектуальної власності та її імплементація у законодавство України;
  • збереження статусу Укрпатента як міжнародного пошукового органу та органу експертизи;
  • Запобігання використанню маніпулятивних технологій для внесення змін у законодавство про інтелектуальну власність (зокрема, це стосується законодавства про охорону прав на винаходи і корисні моделі).

Михайло Дубинський також наголосив, що наразі залишається ряд дискусійних питань, що потребують ґрунтовного опрацювання, а саме:

• який принцип вичерпання прав на торговельні марки має бути закріплений – національний чи міжнародний?
  • яким чином забезпечити баланс між публічним і приватним інтересом?
  • можливість проведення ревізії міжнародних договорів та угод в царині інтелектуальної власності, членами яких є Україна, і прийняття рішення про можливий вихід з певних угод, які не мають практичного значення для нашої держави, і розгляд можливості приєднання до нових прогресивних угод, які покращать рівень правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності.

Дивіться також