Спеціалізований суд з інтелектуальної власності як частина судової реформи в Україні

В Україні триває повномасштабна судова реформа. Одним з важливих напрямків реформи є створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Нещодавно Президент України підписав Указ «Про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності», а Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Державна судова адміністрація повідомили про те, що суд з інтелектуальної власності буде складатися з 21 судді. Наступний етап формування суду вже в розпалі, оскільки конкурс на посаду судді вже оголошено. Конкурс складається з декількох етапів: перевірка документів на відповідність формальним вимогам, письмовий кваліфікаційний іспит, психологічне тестування та інтерв'ю.

Найбільша юридична громадська організація – Асоціація правників України спільно з Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України розпочинають серію заходів спрямованих на підтримку процесу формування суду з інтелектуальної власності та обговорення дискусійних питань його діяльності.

У Києві відбувся перший захід, де були підняті питання конкурсного відбору суддів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Дискусія викликала значний інтерес, що свідчить про бажання юридичної громадськості знати більше про особливості формування суду з інтелектуальної власності.

За словами голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, 21 вакансія – це тільки початок. Коли суд почне функціонувати, буде проаналізована завантаження діяльності суддів і, відповідно, буде прийнято рішення про кількісний склад.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Коз’яков зазначив, що кандидат повинен серйозно поставитися до підготовки документів та приділити увагу дрібницям, знати норми права і практику, і не готуватися до психологічного тестування. Сергій Коз’яков запевнив, що діяльність комісії буде максимально прозорою, а процедура оцінки буде спрямована на усунення суб'єктивних факторів.

У свою чергу Довідас Віткаускас, керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» зазначив, що створення суду з інтелектуальної власності є важливою частиною судової реформи в Україні. Він має намір підтримувати створення і формування суду в міру своїх можливостей.

Підводячи підсумки, модератор заходу Ярослав Огнев'юк, член правління Асоціації правників України, партнер агенції «Дубинський і Ошарова», закликав фахівців галузі брати участь у конкурсі. Чи вдасться кандидатам домогтися успіху чи ні, в будь-якому випадки вони отримають колосальний досвід. Асоціація правників України презюмує чесний і справедливий конкурс і буде максимально цьому сприяти.

Створення і формування Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні відповідає планам держави щодо поліпшення рівня правосуддя, бізнес клімату та інвестиційної привабливості економіки.

Дивіться також